Zastosowanie lecytyny
E322 Lecytyna
Pochodzenie: Nazwa „lecytyna” dotyczy grupy związków występujących w każdym żywym organizmie, które stanowią część ściany komórkowej. Na skalę handlową lecytyna jest pozyskiwana (głównie) z nasion soji lub żółtka jaja kurzego. Skład chemiczny produktów pozyskanych z tych dwóch źródeł jest odmienny, więc zastosowanie lecytyny jest także różne.
Funkcje i cechy charakterystyczne: Emulgator i stabilizator emulsji typu olej w wodzie i woda w oleju. Często używany do zmiękczania czekolady.
Produkty: Wiele produktów.
Dopuszczalne dzienne spożycie: Bez ograniczeń
Efekty uboczne: Lecytyna jest naturalnym składnikiem ściany komórkowej i jest rozkładana i wykorzystywana przez organizm bez żadnych efektów ubocznych.
Ograniczenia żywieniowe: E 322 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian. Nie wywołuje reakcji alergicznej u osób uczulonych na soję lub jaja.
Serdecznie zapraszamy Państwa do zapoznania się z informacjami o naszej firmie.
Znajdą Państwo tutaj obszerne informacje odnośnie historii naszej firmy, oraz zakresu obecnej działalności. Przede wszystkim zakład skupia się na wyrobie lecytyny proszkowej. W swojej ofercie posiadamy także inne wyroby, zachęcamy do zapoznania się z działem "Produkty". Jedną z dziedzin są usługi. Zajmujemy się profesjonalnym suszeniem rozpyłowym. Wiele przydatnych informacji znajduje się w dziale "Usługi".